Valiokuntien blogi: Tuomarivaliokunta

TUOMARIVALIOKUNTA – MITEN SE TOIMII?

 

Keitä ovat tuomarivaliokuntalaiset?

Edellytyksinä valiokuntatyöhön on pitkäjänteinen tuomarityö sekä kyky, halu ja mahdollisuus jakaa tietouttaan tuomaritoiminnasta muille. Käytännössä tuomarivaliokunnan jäsenet ovat A-tason tuomareita, joilla on vuosien tuomarikokemus Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi kaikki ovat olleet lajin parissa jopa vuosikymmeniä urheilijana, valmentajana ja monissa liiton rooleissa.

Kilpailujen tuomaritoiminta

Tuomarivaliokunta kerää tiedot kuhunkin kilpailuun saatavilla olevista tuomareista ja kokoaa paneelit tuomarien kokemuksen ja käytyjen koulutusten mukaan. Jos tuomareilla on erityisosaamista esim. sääntöihin, tanssisarjoihin tai paristuntteihin liittyen, tätä käytetään mahdollisuuksien mukaan hyväksi. Arvokisoihin pyritään käyttämään kokeneinta saatavilla olevaa paneelia, jotta tulokset olisivat linjassa kansainvälisen arvostelun kanssa. Muissa kisoissa kootaan paneelit sekä kokeneemmista että uusista tuomareista, jotta kaikilla tuomareilla olisi mahdollisuus tuomaroida läpi vuoden.

Tuomarien asiantuntemusta tarvitaan myös tuloslaskennan avuksi, ja Tuva on vahvasti mukana mm. pisteenlaskentajärjestelmän määrittelyssä, kehittämisessä ja testaamisessa.

Tuomaroinnin laatua seurataan jatkuvilla palautekeskusteluilla. Lisäksi numeroarvostelua tarkastellaan vastaavalla keskiarvotaulukoinnilla, jonka joukkueetkin saavat. Jos tuomarin linja poikkeaa huomattavasti ja toistuvasti arvostelusta, voidaan suosittaa täydennyskoulutusta. Myös pitkä tauko tuomaritoiminnasta saattaa aiheuttaa tarpeen uudelleenkoulutukseen, jonka Tuva järjestää.

Koulutukset

Tuva kouluttaa uusia tuomareita, järjestää täydennyskoulutuksia nykyisille tuomareille, koordinoi kansainvälistä ICU-koulutusta ja kertoo arvostelusta seuroille ja valmentajille eri tilaisuuksissa.

Tuomareiden täydennyskoulutus keskittyy ajankohtaisiin aiheisiin, ja tänä vuonna kansainvälisen arvostelukaavakkeen käyttöä koulutettiin kaikille tuomareille ja monissa jäsenistön tilaisuuksissa.

Tuomareiden peruskoulutuksessa on kaksi lähiviikonloppua, joista toisena myös harjoitustuomaroidaan oikea kilpailu. Näiden lisäksi Tuvan kouluttajat tarkastavat välitehtävät ja varjotuomaroinnin arvostelut, ennen kuin koulutettavat saavat C-tuomarin statuksen.

Peruskoulutuksen lisäksi tuomarointiaan voi kehittää erikoistumalla Cheer II – tai tanssituomariksi jatkokoutuksissa. Kansainvälisessä tuomaritoiminnassa vaaditaan ICU:n koulutus, johon kokeneilla suomalaistuomareilla on ollut mahdollisuus osallistua Tuvan ansiosta myös Suomessa.

Tuomarivaliokunta seuraa ja tukee tuomareiden kehittymistä ja ylläpitää listausta tuomaristatuksista. Puolivuosittain aktiivisesti kilpailuissa tuomaroineita ja koulutuksiin osallistuneita tuomareita pyritään nostamaan ylemmille, B- ja A-tasoille.

Maajoukkuekonsultointi

Tuvan jäsenet käyvät lisäksi konsultoimassa maajoukkueita ja kansainvälisiin kilpailuihin edustusoikeuden saaneita joukkueita. Näissä huomioidaan kuitenkin, ettei kyseistä sarjaa arvosteleva tuomari ei kommentoi tulevan arvostelemansa sarjan joukkueiden ohjelmia.

Kansainvälinen tuomarointiyhteistyö

Suomalaiset tuomarit ovat kansainvälisesti arvostettuja. Siihen on syynä paitsi pitkäjänteinen tuomarityö myös kovatasoisten joukkueiden määrä – pääsemme siis arvostelemaan kansainvälistä huippucheerleadingiä monta kertaa vuodessa.

Tuomarivaliokunta koordinoi tuomarivalintoja kansainvälisiin arvokisoihin ja tiedottaa avoimista tuomarikutsuista. Ilman verkostoitumista ja suosituksia uusien tuomarien on vaikea saada kutsuja, koska kisajärjestäjät haluavat luonnollisesti saada kokeneimmat ja ennalta hyväksi tunnetut tuomarit kisoihinsa.

Viime MM-kisoissa suomalaistuomareita oli mukana seitsemän, mikä on toiseksi eniten isäntämaan USA:n jälkeen. Se on erinomainen luottamuksenosoitus näin pienelle maalle.

Lue lisää tästä aiheesta